vrijdag 18 september 2009

Peerleaders Uitermeer 2009-2010

Foto: Boelo Meijer Fotografie
Laatste rij: Willem van Rooden,René de Mooij, Jordy Methorst, coach Cees van den Aardweg, Sjoerd Hogervorst, Julia Warmerdam
2e rij: Rianne Wessels, Hannah Büttgen, Claudia Mens, Eli Wilson, Pernilla Derksen, Natasja Schouten
Vooraan: Eline Laroo, Michelle Kors, Cindy van der Veek, Stacey de Bruin

Bruggers snel gewend op school dankzij "peerleaders"

"Brugklasser vertrouwt medeleerling sneller dan leraar"

Lisse- Een nieuwe school, met heel veel leraren, nieuwe vakken en elk uur een nieuw lokaal:
dit schooljaar zijn zo'n 200.000 kinderen begonnen in de brugklas. Leuk, maar natuurlijk ook heel spannend. En hoe voel je je snel op je gemak? Wanneer een groep derdejaars leerlingen je alvast op weg helpt! De peerleaders op het Fioretticollege, locatie Uitermeer, begeleiden de brugklasleerlingen al vanaf de introductiedagen op hun weg door de school.


Aan iedere brugklas op de Uitermeer is een groep van vijf peerleaders verbonden. “Het is een voordeel dat wij weten hoe het eraan toegaat op school,” zegt Eline Laroo, een van de peerleaders. Rianne Wessels voegt eraan toe: ”Een peerleader helpt de brugklassers zich thuis te voelen op 'de middelbare'. Bij problemen komen ze naar je toe.” Doordat de leerlingen onderling makkelijker praten, lossen ze problemen vrij gemakkelijk op. Eli Wilson: “Een peerleader spreek je toch makkelijker aan. Vaak vertrouwen brugklassers een medeleerling toch sneller dan een leraar. Sommigen spreken me in de gang aan. Nee, dat is niet erg, dat is alleen maar leuk.”

Maandelijks bespreken de peerleaders hun ervaringen door middel van intervisie. Hun coach, Cees van den Aardweg: “We lopen met de peerleaders al vooruit op de maatschappelijke stage die in 2011 op middelbare scholen wordt ingevoerd. Peer-to-peermentoring, zoals deze vorm van leerlingbegeleiding eigenlijk heet, is niet alleen waardevol voor de brugklassers, maar ook voor de derdejaars zelf. Je ziet, dat ze een persoonlijke groei doormaken.” De peerleaders zijn op hun kwaliteiten uitgekozen en hebben een meerdaagse cursus gevolgd. Uiteindelijk wordt dit beloond met een officieel certificaat van de Stichting Peersupport. “Een goede peerleader is gemotiveerd, is sociaal en durft zich te presenteren, zowel naar brugklasleerlingen als naar ouders. Op informatieavonden zijn zij de ambassadeurs van onze school," laat Van den Aardweg weten.“Dit jaar hebben we de lijn doorgetrokken. We zijn we op onze locatie gestart met huiswerkklas, waarbij de oud-peerleaders, samen met diverse docenten, de leerlingen begeleiden in het maken van hun huiswerk.”

Dat de brugklassers zich al snel op hun gemak voelden, beaamt Eline. “Je zag het tijdens de introductiedagen aan de leerlingen. De eerste dag waren ze zenuwachtig, de tweede dag kwamen ze al helemaal los. Om de vraag, of het al gelukt is de nieuwe leerlingen de weg te wijzen in de school, moet Eli hartelijk lachen: “Nou, de school is zo klein, ik heb nog nooit gehoord dat iemand hier de weg kwijt was!”